Kopirano!

Intervju

JEDAN OD NAJBOLJIH HRVATSKIH KREATIVACA ZADNJE DECENIJE, POKRENUO VLASTITU AGENCIJU

IMG_0814

Vanja Blumenšajn je preko desetljeća u oglašavanju, od čega je najveći dio proveo u reklamnoj agenciji Imago kao kreativni direktor. Sedam godina je sudjelovao u žiriju najvećeg hrvatskog advertising festivala, od čega dvije na njegovom čelu kao predsjednik. Osvojio gotovo sve domaće i pristojan broj stranih advertising nagrada (Festo, idejaX, Effie, ADCC, Outward, ADCE, Red Dot, Golden drum, Eurobest, MIAF, SEMPL…) od kojih je, uz nekoliko za kampanju godine, najponosniji na onu za kreativca godine na prvom Sudnjem danu i nagradi za agenciju godine koju je osvojio s kolegama iz Imaga. Zaključuje da treba nove izazove u životu i osniva Señora koji želi usrećivati i biti sretan.

Ovog ljeta si uzeo duži odmor i onda krenuo sa svojom agencijom. Šta te opredijelilo na taj korak?

Mijenja se svijet oko nas pa se moramo mijenjati i mi. Nakon više od 10 godina valjda je bilo vrijeme za rekapitulaciju. Puno sam lijepih trenutaka doživio u Imagu, poseban je osjećaj s kolegama u jednoj godini osvojiti Grand prix, nagradu za kampanju godine i onu za agenciju godine. Nakon toga, osjećao sam da trebam nove izazove. Promjena je neizbježna, rast je stvar odluke.

Šta je Señor, kakva je to agencija, po čemu se razlikuje od drugih agencija na tržištu?

Kao što slogan kaže: Señor – campañas and more. Ne volim zapravo izraz agencija – koristimo je samo u nedostatku bolje riječi, da ne bude preapstraktno čime se bavimo; Señor je kreativni problem solver – mjesto u kojem se presijecaju strategija i kreativa u službi rješavanja nekog izazova.

Način na koji (masovno) komuniciramo, baš kao i gospodarstvo, doživljava nevjerojatne promjene, a reklamne se agencije uglavnom drže provjerene formule. Bilo da se radi o kreativnoj egzekuciji, strategiji ili bilo kojem drugom element, argument “jer se to tako radi” ne radi za nas. Señor zato pruža transparentnost da znate tko stoji iza rješenja koja dobivate, tim koji ima iskustvo i znanje velike agencije, ali i fleksibilnost (koja ne znači brief u petak i rješenje u ponedjeljak) malog sustava u kojem mreža top kreativaca i profesionalaca, projektno organizirana prema osobnim afinitetima i sposobnostima, može optimalno odgovoriti na izazov svakog zadatka. Za nas je to model budućnosti. Štancanje je ok – ako ste fotokopirka. Uvijek pozivam klijente da upoznaju ljude kojima povjeravaju svoj biznis: copywritere, dizajnere, stratege… to su profesionalci o čijem talentu i znanju ovisi njihov uspjeh. Biti uspješan znači pronalaziti novije, uspješnije modele funkcioniranja i pomicati granice, naravno u svrhu zadanog cilja, ne inovacije radi.

Kako to izgleda u početku? Krenuli ste ka poduzetnicima ponudivši im idejna i vizualna rješenja za njihov biznis i oko te ste ideje okupili puno vrsnih dizajnera. Vrlo originalna ideja.

Iva Kaligarić i ja smo u dosadašnjem radu pokrenuli mnogo inicijativa pa smo, na neki način, u Señoru samo nastavili. Vjerujemo u proaktivnost, u ideje koje imaju snagu pokretati ljude koje dotaknu. Već je prvi projekt uzeo za cilj ukazati na važnost kreativnog razmišljanja u poslovanju i pomoći novim poduzetnicima. Sigurni smo da je malo i srednje poduzetništvo nepravedno zanemaren partner te, idealno, pokretač zaspale ekonomije. U suradnji s 12 istaknutih dizajnera kreirali smo 12 imena, slogana i vizualnih identiteta koje poklanjamo malim obrtima. To su prepoznali i partneri projekta Hrvatski zavod za zapošljavanje i program «Obrtnik i partner» koji će nam pomoći da novi identiteti zažive u rukama obrtnika u čiji se poslovni plan zaista uklapaju. Veseli nas što smo na ovaj način postigli nekoliko ciljeva: oformili mrežu izvrsnih kreativaca s kojima je užitak raditi, pokazali da se unatoč recesiji može razmišljati drugačije i, na kraju, pomogli malim obrtničkim start-upovima (te možda čak educirali širu javnost o važnosti brandinga i promocije). Prve su reakcije ciljne i šire javnosti fenomenalne. Kad mi u ponoć stigne mail nepoznate gospođe iz Siska koja piše da je vidjela što radimo i da nam čestita na «slobodi, stvaralaštvu, duhovitosti, jednostavnosti i optimizmu” znam da smo na pravom putu. Na sličan način pripremamo još projekata. Uskoro izlazi linija vina slavonske vinarije Matković, na čijem smo pozicioniranju i brandingu također radili s divnim ljudima i jako smo ponosni na rezultat. Važna nam je kompatibilnost s ljudima s kojima radimo, kvaliteta, ne kvantiteta.

Često smo sudjelovali u humanitarnim i pro bono projektima, i Iva i ja smo privatno uključeni u rad udruga. Pripremili smo i jedan takav projekt – jedva čekamo da ugleda svjetlo dana. Nakon puno godina u oglašavanju čovjek valjda prirodno osjeća da treba vraćati dug društvu i u skladu sa svojim mogućnostima pomagati gdje je pomoć potrebna – siguran sam da će Señor biti aktivan i u filantropiji, kulturi, umjetnosti – svim onim projektima zbog kojih ćemo zajedno osjećati leptiriće u trbuhu i ponos zbog rezultata.

Kakve su ambicije, planovi za narednu godinu?

Uvijek iste: kreirati pametna i kreativna rješenja s pametnim i kreativnim suradnicima za pametne i kreativne klijente. Uživati u procesu.


Tekst je originalno objavljen na portalu Media Marketing.