Kopirano!

SKRIVENI PROJEKT

READ MORE (THAN JUST THIS POST)

read more blog

Na spomen medija instant pomislite na televiziju, internet, novine? Ili se pitate je li print mrtav, tko gleda TV i treba li cijeli budžet spiskati na online? Vješti komunikator ne gubi vrijeme na bespredmetne rasprave. Za njega - sve je medij. On (ne) bira sredstva i lukavo traži najbolji alat kojim će njegova ideja na zanimljiv i relevantan način doprijeti do publike. Njegov medij može biti boca, uredski materijal, etiketa, knjiga, poruka u haustoru, majica ili… jedan link.

NEMOJ DA TI JEDINI BOOK BUDE MACBOOK

Čitate samo FB statuse? A otkad su svi na TikToku, čak su i statusi out. Sad se čitaju samo heštezi. Istraživanje tržišta knjiga u Hrvatskoj* provodi se od 2011. i postotak stanovnika koji su u godinu dana pročitali barem jednu knjigu varira oko 50%. Oni koji čitaju u prosjeku najčešće pročitaju četiri knjige godišnje, a najviše je riječ o visokooobrazovanim osobama u dobi od 26 do 35 godina. 18% mladih izjavljuje da nikad ne čitaju knjige u svoje slobodno vrijeme, a 57% ih to radi rijetko ili ponekad.**

Sve je veći broj ljudi koje knjige ne zanimaju - to kaže njih 74,5% u 2018., a broj onih koji ih ne kupuju konstantno raste od 2013. godine.

KAKO SEÑOR MOŽE POMOĆI?

Pročitali ste nas! Ne bi mi bili mi da nismo pokušali iskoristiti vlastiti medij za cause u koji vjerujemo. Skriveni projekt za neskrivenu ljubav prema knjizi. Umjesto da doniramo knjige knjižnicama, donirali smo Čitaj više / Read more linkove na našem webu koji sada, umjesto na dužu vijest (bili smo koncizni), vode na web Knjižnica grada Zagreba - stranicu aktualnih knjiških preporuka. I tako bez velikog budžeta i produkcijskog truda, posjetitelje podsjećamo (jesu li onda podsjetitelji?) na važnost čitanja. Pročitaj i ti nešto više od ovog posta ili nam se pridruži u prosvjetiteljskoj misiji i linkaj Read more na svom webu na KGZ ili neku drugu čitalačku ustanovu.

I do not recall all the books I have read any better than I can recall all the meals that I have eaten, even so they have made me.

ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE

Ako ne vjerujete nama, evo što o važnosti čitanja (mladima, ali vrijedi i za sve mlade duhom) kaže guru Jordan Peterson.

Ako smo vas uvjerili u važnost čitanja, evo i nekih preporuka što uzeti u ruke. Pravilo broj jedan je ne mučiti se; ako ne ide, uzmite neko drugo štivo koje će vam bolje leći – izbora ne nedostaje. Za dobar početak senjorite i senjori preporučuju:

Ante Zlatko Stolica - Blizina svega

Boba Đuderija - Zovem u vezi posla

Darko Šeparović - Krvotok

Stewart Lee - How I Escaped My Certain Fate

Carol S. Dweck - Mentalni sklop

Francesca Cavallo, Elena Favilli - Priče za laku noć za mlade buntovnice

Min Jin Lee - Pachinko

Frederic Beigbeder - Život bez kraja

Donald Hoffman - Visual Intelligence

John Edward Williams - Stoner

Kevin Kelly - The inevitable

Toni Morrison - The bluest eye

Jeffrey Eugenides - Middlesex


*Podaci iz istraživanja: Istraživanje tržišta knjiga u RH (GfK, 2018.) i Istraživanje tržišta knjiga u RH (Ured za kreativnu analizu Kvaka, 2019.)

**Istraživanje mladih u Hrvatskoj 2018./2019., Friedrich Ebert Stiftung, 2019.